Ondersteuning van de gehele toetscyclus
TestVision ondersteunt je tijdens het hele toetsproces, van het ontwikkelen en afnemen tot het beoordelen en analyseren van jouw toetsen. Alle functionaliteiten van TestVision zijn erop gericht om jou stap-voor-stap te helpen bij het verhogen en borgen van de toetskwaliteit..
Toetsen is een dynamisch proces, een cyclus. Onze toetsdeskundigen hebben deze toetscyclus vertaald naar een cirkel met 7 fasen. Hieronder lichten we aan de hand van de toetscirkel toe hoe TestVision jou tijdens deze fasen ondersteunt.

1. Toetsontwerp: het ontwikkelen van toetstermen en een toetsmatrijs
Een toetsterm is een concrete, eenduidige en meetbare omschrijving van het gewenste leerresultaat. Een toetsmatrijs geeft structuur bij de ontwikkeling van de toets en zorgt ervoor dat de leerstof juist, en in de juiste verhouding wordt getoetst. TestVision helpt je bij het samenstellen van een goede toetsmatrijs. Toetsontwikkeling wordt daarmee eenvoudiger en doeltreffender.

2. Itemconstructie
Goede vragen (items) maken is een vak apart. Je moet niet alleen bepalen wat je gaat vragen, maar ook hoe je dat gaat vragen. Het moet voor de kandidaat duidelijk zijn wat je wilt weten, zonder dat je het juiste antwoord weggeeft.
In TestVision heb je de beschikking over een groot aantal gangbare vraagvormen, zoals de meerkeuzevraag en de open vraag. Daarnaast beschikt het toetssysteem ook over vraagvormen als de rangschikvraag, de matchvraag, de invulvraag en de CIP-vraag. Je kiest zelf welke vraagvorm(en) je gebruikt en je kunt tijdens het ontwikkelen gemakkelijk wisselen tussen de verschillende soorten vragen. Ook kun je eenvoudig afbeeldingen, audio en/of video toevoegen aan een vraag.

3. Toetsconstructie
In TestVision krijg je ondersteuning bij het samenstellen van je toets. Dit gebeurt idealiter aan de hand van de toetsmatrijs, de blauwdruk van de toets (zie ook fase 1). In deze fase bepaal je bijvoorbeeld uit hoeveel vragen de toets bestaat, welke cesuur je toepast en of je gebruik wilt maken van ‘at random’ toetsing zodat elke kandidaat een andere variant van de toets krijgt.
TestVision helpt bij:
- Het genereren van een toets op basis van de criteria uit de toetsmatrijs.
- Het instellen van de cesuur en scoring: hoe wordt het resultaat bepaald en hoe ziet dat eruit (cijfer, letter, kwalificatie).
- Het ondervangen van kansscores; het is mogelijk om de gokkans te laten meewegen bij het bepalen van het cijfer.
- Het werken met deelblokken om vragen te clusteren, waarbij overkoepelende informatie bij elke vraag opvraagbaar is.

4. Toetsafname
Het afnemen van een toets is, zeker voor de kandidaat, een belangrijk moment in de toetscyclus. TestVision regelt een soepele en efficiënte toetsafname. Vanzelfsprekend bieden we flexibiliteit in tijd en plaats bij de afname en ook volume is geen probleem. Ook prettig: het is mogelijk om tijdens de toets het lettertype en contrast aan te passen. Kandidaten met kleurenblindheid of dyslexie worden zo niet benadeeld.
Is er geen mogelijkheid voor digitale afname? Als de toets in TestVision is ontwikkeld, kan de afname gewoon op papier worden gedaan. Het resultaat kan vervolgens weer worden ingevoerd en verwerkt in TestVision.

5. Beoordeling en analyse
De workflow in TestVision ondersteunt je bij het beoordelen van de toets. Zo worden gesloten vragen in TestVision automatisch nagekeken en kun je de scores en de cesuur achteraf eenvoudig aanpassen. Feedback geven aan de (individuele) kandidaat kan achteraf, maar zelfs tijdens de toets. En als er bij het beoordelen van open vragen teveel afwijkingen zijn tussen de verschillende beoordelaars, herkent TestVision dit en wordt er een (derde) beoordeling klaargezet.
Daarnaast genereert TestVision automatisch toets- en itemanalyses. Zo kun je in één oogopslag zien welke vragen extra aandacht verdienen. En door gegevens uit de database te selecteren en te combineren, kunnen managementrapportages worden gegenereerd.

6. Registratie en communicatie
Ook het registreren en communiceren van de resultaten is een belangrijk onderdeel binnen de toetscyclus. TestVision biedt hiervoor een aantal opties:
- Je gebruikt TestVision voor de registratie. Kandidaten bekijken dan direct zelf hun resultaten in het toetssysteem.
- Je laat de resultaten via een koppeling uitlezen in de (eigen) kandidatenadministratie.
- Je maakt gebruik van de downloadmogelijkheden in TestVision. Je kunt de resultaten als PDF-bestand downloaden. Dit is met name geschikt voor publicatie richting kandidaten. Ook kun je de resultaten als CSV- of Excel-bestand downloaden voor de eigen administratie.
In alle gevallen voldoet de registratie in TestVision aan de bepalingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

7. Evaluatie
Op basis van alle informatie die is opgehaald uit TestVision tijdens de eerste 6 fasen van de toetscyclus, kun je bepalen waar aanpassingen nodig zijn. Is dit in het toetsontwerp, dan begint de cyclus opnieuw vanaf het begin. Vaak kun je in een volgende cyclus direct starten in de tweede fase: het aanpassen van de items op basis van de informatie uit de analyse van de resultaten.