Veelgestelde vragen over TestVision

Ga je voor het eerst digitaal toetsen of stap je over op TestVision? Dan heb je waarschijnlijk allerlei vragen. Over het toetssysteem zelf, maar ook over de technische implementatie, de impact op alle gebruikers in jouw organisatie en de veiligheid van het systeem. Een aantal veelgestelde vragen hebben we hieronder alvast kort voor je beantwoord.

We realiseren ons dat iedere situatie anders is en we leveren graag maatwerk. Neem daarom zeker contact op voor een persoonlijk gesprek. We begeleiden je graag bij het vinden van de best mogelijke oplossing.

Hieronder vind je een overzicht van de meestgestelde vragen van docenten, toetsontwikkelaars,  examencommissies, managers en ICT’ers over TestVision.

Ga direct naar vragen over:

Toetsen met TestVision

Ja, TestVision is geschikt voor zowel formatieve als summatieve toetsen. Sommige features passen beter bij formatieve toetsen, zoals het geven van feedback op antwoorden. Andere features zijn vooral bedoeld voor summatieve toetsen, zoals IP-adrescontrole of het verplicht afnemen via een secure browser. Je kiest dus zelf de functionaliteiten die passen bij de toets.

Onervaren gebruikers kunnen in een paar uur een toets samenstellen in TestVision. Dit komt doordat het toetssysteem is opgebouwd volgens toetstechnische principes en procedures. Met andere woorden: de opbouw is logisch en overzichtelijk. Geen navigatiedoolhof met menu’s en submenu’s en geen onnodige handelingen. Alles wijst zichzelf.

Heb je behoefte aan hulp, dan kun je gebruikmaken van onze instructievideo’s, de contextgevoelige helpfunctie in TestVision zelf en digitale handleidingen. De ondersteuning gaat verder dan alleen de bediening van het systeem, er zijn ook toetstechnische hulpmiddelen. Denk aan het gebruik van vraagvormen inclusief scoringsregels en het eenvoudig kunnen instellen van een cesuur gebaseerd op de kansscore.

Wil je als gebruiker persoonlijk worden begeleid bij het maken van een toets, dan kan dat ook met een privé-instructie van ongeveer een uur.

TestVision bevat een variëteit aan vraagvormen, waaronder:

  • een-uit-meervraag
  • meer-uit-meervraag
  • meer-uit-meer (limiet) vraag
  • stellingvraag
  • rangschikvraag
  • enkelvoudige en meervoudige hotspotvraag
  • hotmatchvraag
  • gelijke matchvraag
  • ongelijke matchvraag
  • meervoudige invulvraag
  • open vraag
  • CIP-vraag (matrixvraag)

Je kunt media (afbeelding, video, geluid), formules, hyperlinks, externe audio en video (embedded) en te downloaden bestanden invoegen.

Ons team van toetsdeskundigen staat klaar om je te helpen bij elke taak: ondersteuning, uitvoering, advisering of coördinatie. Ook bieden we trainingen aan toetsconstructeurs, beoordelaars en examencommissieleden over de inrichting en het gebruik van TestVision. Deze trainingen gaan over:

  • de functionele inrichting van TestVision
  • het ontwikkelen van vragen en toetsen in TestVision
  • het beheren van toetsen en resultaten in TestVision
  • de toets- en itemanalyse in TestVision

Neem voor meer informatie over deze trainingen contact met ons op.

Ja zeker! TestVision kijkt de gesloten vragen automatisch na. Voor het beoordelen van open vragen zijn er uitgebreide instellingen, met regels voor herbeoordelen en het toewijzen aan beoordelaars. Daarnaast biedt TestVision een feedbackfunctie waarmee de beoordelaar een persoonlijke terugkoppeling kan geven aan de kandidaat.

Naast de beoordeling van de individuele toets, biedt TestVision ook tools om de afgenomen toets over het geheel te beoordelen op kwaliteit en effectiviteit. Hoe is de toets door de kandidaten over de hele lijn gemaakt? Waren er vragen die om verduidelijking vragen? Is het nodig om de toetsscore achteraf aan te passen, individueel of collectief? Zo helpt TestVision bij het afnemen van een kwalitatief goede toets én bij het continu verbeteren van de toets voor de toekomst.

TestVision kan een toets op itemniveau analyseren op effectiviteit en kwaliteit. Daarnaast beschikt het toetssysteem over Learning analytics. Door gegevens uit de database te selecteren en te combineren, kunnen managementrapportages worden gegenereerd. Handig voor de verantwoording naar de klant of de opdrachtgever.

Met de exportfunctie kun je gegevens in CSV- en XML-bestanden opslaan, bijvoorbeeld voor verwerking in andere applicaties.

Implementatie en gebruik van TestVision

Zeker. Met TestVision kun je digitaal je toets ontwikkelen en deze vervolgens op papier afnemen. Op deze manier profiteer je van functionaliteiten zoals het gestructureerd opbouwen van een itembank en het (al dan niet at random) samenstellen van een toets op basis van de toetsmatrijs. Is de toets klaar, dan maakt TestVision een pdf van de toets, inclusief antwoordblad en antwoordsleutel. De toets kan nu op papier worden afgenomen.

Gesloten vragen kun je met scansoftware in TestVision inlezen en nakijken. Open vragen worden handmatig beoordeeld en verwerkt in TestVision. De analyse en cijferbepaling gebeuren vervolgens in TestVision, alsof de toets digitaal is gemaakt. Net als bij digitaal toetsen kunnen de kandidaten achteraf de resultaten digitaal inzien.

TestVision wordt juist ingezet bij grote groepen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de faciliteiten op de afnamelocatie op orde zijn, zoals een veilige internetverbinding en voldoende snelheid.

Twijfel je? Laat dan een testplan opstellen en uitvoeren. Zo voorkom je problemen.

Ja, er zijn verschillende mogelijkheden. Zo kun je bij ons een ‘online demo-omgeving aanvragen’. Dan krijg je twee maanden onbeperkt toegang tot TestVision. Het is ook mogelijk om een pilot te doen en een echte toets af te nemen. Neem hiervoor contact met ons op.

We kunnen TestVision binnen enkele werkdagen voor je klaarzetten. Als er koppelingen naar andere systemen nodig zijn of als er vragen gemigreerd moeten worden, dan kost het meer tijd en wordt in overleg een planning gemaakt.

TestVision ondersteunt QTI, maar kan bijvoorbeeld ook importeren vanuit MS Excel. Elke migratie is anders, ook als gebruik wordt gemaakt van standaarden als QTI. Na een proefmigratie kunnen wij een advies uitbrengen. Soms zijn de vragen probleemloos te importeren, al dan niet met wat handmatige aanpassingen. Soms is extra programmeerwerk nodig.

Jazeker! Als je digitaal toetst, wil je vaak ook data uitwisselen met bestaande systemen, bijvoorbeeld:

  • kandidaatgegevens uit het administratiesysteem
  • afname-informatie, zodat de juiste toets klaarstaat als de student zich heeft aangemeld, of als hij aan de voorwaarden in het leerportaal voldoet
  • toets- en examenresultaten die worden verwerkt in het studentadministratiesysteem of leerportaal
  • autorisatie (single sign on), waarmee kandidaten en ontwikkelaars kunnen inloggen via een account dat ze binnen de organisatie al gebruiken (bijvoorbeeld SURFconext)

Voor al deze koppelingen gebruikt TestVision API en LTI.

Wil je het toetssysteem in de eigen look-and-feel van de organisatie of onderwijsinstelling? Geen punt. De skins zorgen ervoor dat de software wordt weergegeven in de eigen huisstijl. En mis je specifieke functionaliteiten? Maatwerkaanpassingen zijn altijd bespreekbaar.

TestVision is SaaS (Software as a Service). Dit betekent dat TestVision in de cloud werkt en dat je er dus via het internet gebruik van maakt. Het onderhoud wordt volledig door ons verzorgd, je hebt er geen omkijken naar. We bieden altijd de nieuwste versie, zonder dat je zelf onderhoud hoeft te plegen.

Ja, dat kan. We blijven TestVision natuurlijk continu ontwikkelen en aanpassen aan de ontwikkelingen op toetsgebied. Maar wellicht heb je specifieke wensen of ideeën. Die kun je inbrengen in de TestVision Gebruikersgroep. Deze groep wordt gerund door gebruikers van TestVision uit het onderwijs en bedrijfsleven. De gebruikersgroep staat in het teken van kennisdeling en is er om Teelen te adviseren over gebruikerswensen en mogelijkheden voor verdere ontwikkeling van TestVision.

Training en ondersteuning

TestVision is gebruiksvriendelijk en intuïtief. Een uitgebreide training is niet nodig. Veel gebruikers gaan zelfstandig aan de slag met behulp van de instructievideo’s en de contextgevoelige helpfunctie in TestVision. Voor specifieke onderwerpen zijn duidelijke gebruikersinstructies beschikbaar.

Wil je een vliegende start maken? Daarvoor hebben wij de praktische training Ontwikkelen van vragen en toetsen in TestVision. Deze training duurt één of enkele dagdelen, afhankelijk van de invulling van het programma.

Er wordt op allerlei manieren hulp aangeboden:

  • Ben je een nieuwe gebruiker van TestVision? Dan kun je het best eerst de instructievideo bekijken. Ook zijn voorbeeldtoetsen met voorbeeldvragen voorhanden.
  • Tijdens het werken in TestVision is een uitgebreide contextgevoelige helpfunctie beschikbaar, met uitleg over alle functionaliteiten. Daarnaast zijn op de documentatiepagina van TestVision diverse digitale handleidingen en tutorials beschikbaar.
  • Verder is er onze helpdesk. Via het online Helpdeskportaal kun je vragen stellen en problemen melden. Geautoriseerde contactpersonen ontvangen hiervoor een account. Ben je een contactpersoon en heb je toch liever persoonlijk contact? Bel ons dan, we helpen je graag!

Kwaliteit en veiligheid

Beveiliging is een gedeelde verantwoordelijkheid van Teelen en de klant. Teelen neemt de beveiliging en de monitoring ‘achter de schermen’ voor haar rekening. Daarnaast zijn er beveiligingsmaatregelen die je als klant zelf kunt nemen.

Meer informatie over beveiliging en monitoring vind je hier.

Zowel Teelen als haar hostingpartner is gecertificeerd volgens de wereldwijd erkende norm voor informatiebeveiliging, ISO 27001. Zo weet je zeker dat de vertrouwelijkheid, beschikbaarheid en integriteit van jouw data binnen TestVision geborgd zijn. Denk hierbij aan het beschermen van persoons- en/of bedrijfsgegevens volgens de AVG, maar ook aan bescherming tegen hackers en inbraak.

Jouw privacy is voor ons essentieel. De data van jouw organisatie of onderwijsinstelling is en blijft jullie eigendom en wordt alleen verwerkt voor de overeengekomen doeleinden.

TestVision is het toetssysteem van Teelen, een onderwijskundig bureau dat zich volledig richt op toetsen. Met onze passie voor toetskwaliteit werken we dagelijks aan TestVision om voor onze klanten het beste digitale toetssysteem te realiseren. Daarbij houden we onder andere rekening met gebruiksgemak én met wat toetstechnisch verantwoord is.

Teelen voldoet aan de ISO 9001 norm, de wereldwijd erkende norm voor kwaliteitsmanagementsystemen. Dit betekent dat een onafhankelijke, externe partij ons heeft beoordeeld als een transparante en betrouwbare organisatie die kwaliteit aantoonbaar heeft gemaakt.